понеделник, 4 юни 2012 г.

Смятаме в нета как да пътуваме най-изгодно

Само след 10 дни столичани ще могат да си сметнат сами как да ползват най-изгодно об­ществения транспорт, съобщи за „Преса" шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов. От 1 юни на интернет страницата на ЦГМ www.sofiatraffic.bg електронен калкулатор ще ориентира со­фиянци как да надхитрят сто­личния трафик, така че всяко пътуване да им излезе въз­можно най-евтино.
Всеки ще може да въведе броя на месечните си пътува­ния и номерата на линиите, които ползва, както и дали има право на отстъпки. Системата ще му изчислява незабав­но трите най-изгод­ни варианта на або­наментен план.
„До месец ще предложим на Сто­личния общински съвет да одобри гъвкави тарифи за пътуване. Не е спра­ведливо с левче да се возиш 500 метра и 20 километра", категоричен е Костов. Анализи­те показвали, че най-добрият вариант е системата да е на брой пътувания, макар че има­ло варианти и със зониране на столицата.
За да се въведат новите гъвкави тарифи, електронното таксуване трябва да се внедри и в автобусите. За целта в ЦГМ вече подготвят документите за търг за изпълнител, който да осигури билетни автомати и в рейсовете. Той ще е ясен до края на август и ще има срок от 1 г. да монтира системата в 800-те автобуса. Едва след това щяла да се решава съд­бата на класическото хартиено билетче. По-рано в история­та можел да го прати парла­ментът, ако приеме и на второ четене промените в закона за автомобилните превози, изис­кващи билетите да се издават от свързани с данъчните фи­скални апарати.
„Преса" провери колко време отнема издаването на електронна карта. Един час и две минути изчака в четвър­тък вечерта екипът ни пред бюрото на центъра в подлеза на ЦУМ. „Идвам от Софийския университет, там опашката е двойна", стресира допълни­телно Виолета Илиева близо 40-ината наредени на опашка за заветния документ.
От началото на месеца сто­личани нямат друг начин да актуализи­рат картите си, след като нова наредба сложи край на хар­тиените. Електрон­ните вече са два вида - персонални със снимка и бези­менни. Последните са по-скъпи между 5 и 10 лв. в зависи­мост от това дали са за една, или за всички линии.

„Цялото напрежение пред бюрата е заради но­вите поименни карти. Шест-седем минути отне­ма ваденето на една такава заради сканирането на снимката и обработването на допълнителната информация", обясни служителката Катерина Ас­парухова. Време отнемало и за да успокоят тези, които се притеснявали, че им снимат неправомер­но личните карти. „Още през юни опашките ще на­малеят наполовина, защото повечето клиенти ще имат от новите карти, а зареждането им отнема по-малко от минута", успокои Николай Костов.
От 1 май 22 000 столичани са си извадили персо­нални карти, 9000 - безименни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар