сряда, 26 септември 2012 г.

Япония сe подготвя за новия ловен сезон на китове

Япония ремонтира китоловните си кораби фабрики и възнамерява да продължи лова "най-малко през следващите десет години" , обяви японската агенция за океански улов, цитирана от Франс прес.

Ръководителят на Агенцията за лов на китове заяви, че е невъзможно Япония да пропусне сезона, който обичайно започва през ноември и завършва през пролетта.

Официално японските риболовни дейности са насочени към улов на китове за "научни изследвания" - практика, толерирана от Международната комисия по китолов (IWC), забранила търговския лов на китове през 1986 г.

По време на годишните си кампании японските китоловци срещат яростната съпротива на асоциацията за защита на околната среда Сий Шепърд (Sea Shepherd) със седалище в САЩ, като понякога са принудени да прекъснат лова и да се приберат в пристанището.

По време на кампанията през 2011-2012 г. бяха уловени  267 кита - една трета от предвиденото.

През юли по време на годишната среща на IWC в Панама, Япония и нейните съюзници успяха отново да отхвърлят предложението да се създаде забранена зона в Южния Атлантик за защита на китовете.

Тогава 38 страни гласуваха за предложението от държавите, противопоставящи на китолова, а 21 бяха против. За да бъде приет, текстът трябва да събере най-малко 75% гласове "за".

09:03 | 26.09.2012 | http://www.mediapool.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар