петък, 24 юни 2016 г.

Подготвят международен архитектурен конкурс за центъра на Боровец

от 22.06.2016, Автор: Радостина Попова

Община Самоков започва работа по организацията на Международен архитектурен конкурс за идеен проект за нова централна градска част на к.к. Боровец. Целта е да се съберат проектни решения и предложения за нова визия на "Златния триъгълник", включващ територията между ски-пистите, началната станция на кабинковия лифт и основния автомобилен подход към курорта.

Във връзка с предстоящия конкурс Община Самоков отправя покана към всички заинтересовани от бъдещето на територията страни - граждани и представители на бизнеса, посетители и туристи, обществени и професионални организации, организации и професионалисти по опазване на културното наследство, природозащитни и други неправителствени организации, да вземат участие в предстоящите обществени обсъждания на възможното бъдеще на к.к. Боровец и в частност - на местността "Златният триъгълник" в курорта.

Обсъжданията ще се проведат:        

- на 29 юни 2016г., сряда, от 17:00 в залата на Читалище-паметник "Отец Паисий-1859", площад "Захари Зограф" 1 в Самоков

- на 7 юли 2016г., четвъртък, от 18:00 в Зала 2 на Централен дом на архитекта в София, ул.Кракра 11.


Участие ще вземат представители на Община Самоков, както и екипа по проучванията и организацията на конкурса.

В рамките на събитията ще бъде представена концепция за предстоящия конкурс и ще бъде дадена възможност на всички заинтересовани страни да изкажат своите препоръки, мнения и съображения.

През 2016 година най-старият планински курорт в България - Боровец, отбелязва 120 години от своето основаване.

Ролята му на спортен, туристически и конферентен център от международно значение създава необходимостта от обществен градски център, отговарящ на съвременните разбирания за естетически издържана, устойчива, екологична и иновативна среда, привлекателна за местните жители, бизнеса, туристи и посетители, смятат от Община Самоков.

Инициативата за провеждането на конкурса се провежда с подкрепата на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България.

Община Самоков

България

Самоков 2000,

ул. Македония №34

 

тел.: 0722/66030, 0722/66631, 0722/66632; 0889 199 230

Лице за контакт

арх.Стоянка Касабова,

Младши експерт към Дирекция ТСУЕП, Община Самоков

За повече информация по конкурса не се колебайте да се свържете с нас на адрес:

 

info@borovetscompetition.com


Заданието ще бъде разработено от организационния екип като резултат от текущите и предстоящи проучвания, консултации и обществени обсъждания.

Има и анкета, която можете да попълните тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар