вторник, 19 юли 2016 г.

Община Благоевград става собственик на ски зона "Картала"

Българо-американска кредитна банка се споразумя с кмета на Благоевград Атанас Камбитов за намаляване на дълг от 12 000 000 лева, натрупан от концесионер на ски зона "Картала" над Благоевград.

Заради задлъжнялост на инвеститора и неплащане на кредита, банката стана собственик на лифта в курортната местност.

"След преговори стигнахме до компромисна цена от 3 750 000 лева без ДДС. Сумата ще се плаща 10 години. Искаме да създадем общинска фирма, която да стопанисва съоръженията, както и хотела, за да развиваме ски туризъм, да модернизираме курорта", каза кметът Камбитов.

Той пресметна на пресконференция днес, че Общината ще плаща в този период по 40 000 месечно за обслужване на дълга, като в замяна става собственик на лифта и малък хотел в "Картала".

"Ще се закупят оръдия за изкуствен сняг, ще се удължи пистата. Идеята е да построим в подножието на Рила най-много 3 хотела, няколко заведения, паркинг и да подобрим инфраструктурата в зоната. Ако се окаже, че има държавни земи, ще предложим да ни ги прехвърлят и те да станат общински. Целта е да имаме такава ски зона, която да привлича туристи в Благоевград, както за зимен, така и за летен отдих", заяви Камбитов.

Предстои внасяне на предложение в Общинския съвет преди окончателно приемане на договорираните с банката условия, обясни градоначалникът.

 Topnovini.bg
Четвъртък, 23.06.2016 | 13:48

Няма коментари:

Публикуване на коментар