сряда, 25 април 2012 г.

Нов срив в цените на имотите

Цените на ваканционните имоти в най-големите български курорти Слънчев бряг и Банско продължават да падат. Това сочи анализ на Bulgarian properties. Все още обаче планинският ски център изостава по интерес от страна на руските купувачи, които в момента са основният двигател на пазара на ваканционни имоти в България. За март средните цени са наполовина по-ниски, отколкото през ноември 2008 г., сочи още статистиката. Миналата година и първите 3 месеца на 2012 г. не бяха много успешни за пазара на ваканционните имоти в ски курортите Боровец, Пампорово и Банско, се казва още в анализа. Цените на имотите там спаднаха значително и от началото на 2012 г. се забелязва

известно оживление и интерес

към покупка на поевтинелите имоти.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за първото тримесечие на годината е 577 евро на кв.м, а сделките се сключват на нива от около 465 евро на кв.м. Забелязва се и оживление на интереса към Боровец, където е отчетено поевтиняване от 18 на сто през 2011 г. Към момента офертните цени на апартаментите в най-стария български ски център варират от 750 до 850 евро на квадрат, а до сделки се стига при около 650 евро на кв. м.

Средната офертна цена за първото тримесечие на 2012 г. за квадратен метър в третия голям ски курорт в България – Пампорово, е 750 евро на кв.м, а сделките се правят на цени около 550 евро на кв.м.

Ваканционните апартаменти в Слънчев бряг през първите 3 месеца на 2012 г. са се предлагали средно по 663 евро за квадрат. Сделки се сключват за около 440 евро на кв.м, почти колкото през четвъртото тримесечие на 2011 г.

През периода януари-март миналата година офертите са били с около 200 евро за квадрат по-високи, но явно сега

пазарът е успял да отрезви продавачите

През 2011 г., както и от началото на 2012 г. повече са сделките в морските курорти, отколкото в планинските ски центрове. Това се дължи на силния интерес на руските купувачи. Сред останалите чуждестранни клиенти има хора от Франция, Дания, Норвегия, Швеция, Литва, Израел.

Напоследък се отчитат повече покупки на ваканционни и селски имоти от българи, стимулирани от изгодните цени и добрите оферти, които излизат на пазара.

Търсенето е за имоти до €50 000
В ГРАДОВЕТЕ

Със спад в цените на жилищата във всички райони се характеризира пазарът от началото на годината в големите градове, се казва в анализ на агенция „Явлена". Нараства предлагането и се свива търсенето особено в средния и високия ценови клас жилища.

Продължава да расте търсенето, но предлагането е по-слабо - на най-евтините апартаменти с цена до 50 000 евро. Единични са сделките за скъпи жилища над 120 000 евро.

През последната година и от началото на януари по-голямо е търсенето на имоти качествено ново строителство. Отново е отчетен спад на интереса към жилища на по-ранни етапи на строителство от Акт 15, с изключение на зоните в най-престижните квартали на големите градове.

Фалшиви брокери навлизат на пазара

Появиха се фалшиви обяви в сайтовете за имоти. Брокери обявяват несъществуващи апартаменти, а след това злоупотребяват със своите клиенти, съобщи bTV вчера. От националното сдружение за недвижими имоти настояват за закон, който да премахне брокерите менте от пазара.

Около 20% от сделките минават през посредници, които не са способни да проверят дали жилището, което клиентът купува, е безпроблемно. Често това са брокери, които нямат собствен офис и не държат да останат дълго на пазара. Тези, които работят, за да създадат име в бранша, казват, че чуват за злоупотреби и при наемането на жилища.

Брокерите менте се разпознават веднага, ако видите агенция, която е с малко оферти и съмнително евтини предложения, казва Георги Павлов от националното сдружение. За да не се руши имиджът на всички брокери, експертите в бранша предлагат със закон да се създаде регистър в интернет, където всеки потребител да може да провери дали даден посредник има необходимия образователен ценз и квалификация, за да работи на пазара.

ИВАН ПЕТРОВ
в-к Монитор
23.04.2012

Няма коментари:

Публикуване на коментар