петък, 4 май 2012 г.

Симпозиум ДЪРВО 800

Под това мото от 22 до 31 май гр. Добринище ще се превърне в център на международна  художествена изява. Дейци на изкуството от България и Холандия ще се срещнат тук на симпозиум на дървената скулптура. Известни имена на скулптори от Холандия ще се срещат с не-малко известни техни колеги от България. Жителите и градската управа на пиринското градче са тясно свързани с организацията на този специален проект, който се организира от холандската Фондация за Източноевропейски Проекти (Stoep) със седалище Дордрехт-Холандия.

Местната управа, частни лица и представители на бизнеса са се включили вече в спонсорирането на  симпозиумa, като участниците в симпозиумa се отказват от хонорар и поемат личните транспортни разходи за собствена сметка. Добринище предоставя материалът, който творците в продължение на дни ще извайват скулптурните фигури. Така ще се предостави възможност на местното население, на туристите и гостите на Добринище да наблюдават отблизо творческият процес. Творбите ще бъдат предоставени на курортния град.

Финалът на симпозиумa ще бъде  на 31 май. Негово превъзходителство  посланикът  на Кралство Нидерландия в България, г-н Вaн Кестерен ще даде коктейл в чест на участниците, организаторите, спонсори.

Ада Дамекурт, бившата президентка на Фондацията и движещата сила на проекта, с ентусиазъм и не без основание прославя името на всеки един, допринесъл с безкористната си дейност за осъществяването на тази дългогодишна мечта, а именно, Симпозиум на дървото в град Добринище. Фондацията проведе акция за събирането на средства и благодарение на спонсорите, след завършването на симпозиума ще бъдат издадени ДВД и каталог.

Редом с художествената размяна между България и Холандия, целта на тази културна проява е построяването на мост между двете култури. Желанието е, чрез този форум на културата да се покаже важността и необходимостта от тясната връзка между природатата, културата и човека и връзката между двете общества - Българското и Холандското. Това може да се постигне, след като се запалят интересите на публиката, училищата, студентите от Художествената Академия и др. Това ще остане като културно наследство на града, където години по-късно хората и гостите на града ще се наслаждават на изработените творби, както е случая във Варна, която е побратимен град на град  Дордрехт в Холандия и където могат да се видят произведения на изкуството останали от минали проекти и изяви на Фондацията за Източноевропейски Проекти.

Имената на участниците в симпозиума от холандска страна са: Брит Викстром от Ротердам, Хенк вaн Бенекум от Хардинксвелд-Гисендам, Рул Теувен от Албласердам. Асистент: Рон Дюбоа от Дордрехт и фотограф: Тинеке Адене от Дордрехт.

Участниците от България са Георги Чапкънов - София, Альоша Кафеджийски - Варна, Венелин Иванов - Варна. Асистент Спас Ергин - Добринище, фотограф: Теодор Лихо - София.

Желаещи, които искат да направят дарение за проект ДЪРВО 800 може да се свържат с Кметство Добринище.

durvo800

Няма коментари:

Публикуване на коментар