събота, 19 май 2012 г.

Ноща на музейте в Министреството на външните работи

 
На 19 май, (от 18.00 до 21.00ч) в рамките на инициативата „Нощ на музеите и галериите", министерството ще остане с отворени врати, за да посрещне почитатели на съвременното изкуство в легендарното фоайе с черния мрамор.

Галерия Мисията и двора на сградата на Държавния културен институт ще бъдат домакини на две паралелни събития:

Изложба скулптура и проекти на младия скулптор Огнян Читаков ще бъде открита в галерия Мисията в навечерието на Нощта на музеите.

Огнян Читаков (1976) е сред активните и перспективни автори от младото поколение
български скулптори. Негова творба присъства в Скулптурния парк на МВнР от самото му създаване през 2005г. Скулпторът е част от екипа на Скулптурния парк на Колекцията на г-н Хюго Вутен в Белгия. Изложбата на Читаков ще представи негови проекти от последните години и е подготвена специално за галерия „Мисията". Тя ще включва както проекти „на хартия", проекти в материал и пластика.

След откриването на изложбата ще бъде представен проектът на швейцареца Антони Бануарт „Tempography". Започнат през 2003г, заедно с шведския художник Магнус Аронсон, проектът за уникален визуален архив със статични видео кадри се развива и разраства като преминава през Лондон, Стокхолм, Сеул, Ханой. През 2010г. проектът беше представен във Варна и Пловдив, което повлия на идеята за разгръщането му в креативна лаборатория на територията на СГХГ, чиито финален резултат ще бъде представен под формата на прожекция в Нощта на музеите в двора на Държавния културен институт. Партньори на проекта са Фондация „Отворени изкуства", СГХГ, Склада, с подкрепата на Швейцарското посолство в София.
Скулптурният парк на МВнР ще приеме мащабна изложба „Проект Аматерас", част от която ще се подреди във фоайето на Киносалона на Министерството, посветена на ръчно изработената хартия. SOFIA PAPER ART FEST 2011 „In Harmony with Nature". Изложбата ще се открие в Нощта на музеите и ще продължи около месец.

Концепцията на организаторите от Фондация „Аматерас" е да развиват дългосрочен проект – периодичен фестивал на ръчната хартия, който поставя акцента върху взаимодействието на човека с природата и възможностите за екологично изкуство и дизайн. Тематично фестивалът се е насочил към устойчивостта на отношенията между човека и природата като глобална тема и проблем. Широкото международно участие в този рядък по своя характер артистичен форум е доказателство за универсалните послания на приложните изкуства и устойчив дизайн от ръчно изработена хартия.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар