неделя, 18 юли 2010 г.

Как трябва да се казва ФК "Левски"

Четох една статия, че футболния отбор „Левски" не следва да носи името на Апостола на Свободата.  В значителна степен съм съгласен с това, въпреки че по-скоро съм поддръжник на този отбор. Цитира се и ФК „Ботев" Пловдив. 

 

Всъщност, между "Левски" Сф и "Ботев" Пд има нещо друго общо, което е родило и тази глупост да кръщават отбори с имена на национални герои. Това общо е, че са основани от гимназисти, хлапаци например. Хора на тяхната възраст е логично /в онези години/ да имат за пример известни личности, имена на герои. Доста се учудих, че пак преди 1944 е имало и "Левски"Пд, например. Модата да се кръщава с имена на личности-герои е още от царско време - първият шампион на България е "Владислав"Варна, надявам се сещате се кой е патронът.

 

Един народ, който все е възпитаван в това колко е борбен, борещ се за свободата си и т.н. е нормално да има отбори с имена на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Георги Бенковски, Панайот Волов, разни войводи.

 

В другите европейски държави се сещам само за един отбор - "Сервет" Женева, кръстен на изгорения в този град Мигел Сервет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар