четвъртък, 29 юли 2010 г.

Какво е безценно в планината?

Ето какви са изводите от моя горчив опит наскоро в Стара Планина, когато трябваше да бъдем намерени от хижаря на х. Мазалат на има няма 15-20 мин от хижата в гъста мъгла, неприятен вятър и дъждовно време:

Задължително се оказва носенето на следните дреболии в планината, които са напълно безценни, но често се подценяват:

1. Ръчен часовник – подценява се, защото имаме разни електроники (телефон, GPS), обаче не трябва. В мъгла е много по-лесно да хвърлиш един бърз поглед към него, за да знаеш колко време си вървял в дадена посока и да имаш приблизителна представа колко си се отдалечил. Много по-бързо и лесно е с него, отколкото да вадиш телефона от джоба. Въобще се оказва, че с негова помощ придобиваш много по-ясна представа къде си. Най-добре да е даже върху дрехата и да не ти пука ако се счупи. Обикновено телефона или GPS ги държим по-прибрани на сухо и сигурно, но така не следим времето за преход, а когато се наложи вече е късно.

2. Найлон – голям, фабрично сгънат найлон тежи максимум 300гр и е по-малък от книжле, а е по-полезен от палатка. Винаги съм го знаел, но често подценявал. Към него, или в краен случай вместо него, Emergency Blanket Gold – Размери: 140х220 см. Тегло: 45 г. Осигурява защита от вода и вятър. Отразава почти 100% от телесната топлина. Достатъчно малък, за да се побере в джоба на якето. Разбира се тези неща не могат да заменят хубава палатка и спален чувал, но пък тежат многократно по-малко и пак ще свършат много работа, при това дори на билото.

3. Свирка – това поне винаги го нося и в случая беше много полезно.

4. Пиратки – да плашиш животни, но и да подаваш сигнал, но не е подходящо зимно време.

5. Компас – и това винаги съм знаел, че е безценно, но съм го подценявал, така и не нося. При тегло от 54 гр. и снабден с няколко скали, голяма лупа, удобен ремък и флуоресцираща светлина на стрелката това чудо просто помага. Дори и да имаш два GPS тази джаджа е задължителна, но трябва да се тренира с нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар