сряда, 29 септември 2010 г.

Гръмотевици в планината

Основни правила при гръмотевични бури в планината:
  • Гледаш да не попаднеш в гръмотевична буря на билото на планината.
  • Ако все пак ти се случи, слизаш по най- бързия начин от билото.
  • Ако не можеш да слезеш, търсиш негативни форми на релефа или някаква ниша или голяма скала. 
  • Можеш да търсиш убежище под надвесена скала или в пещеричка, те на теория биха те предпазили от падащ гръм стига да не си стъпил в някое поточе или да се стича вода по скалата. При всички положения не се опирай в скалата. 
  • Около металните желони на билната маркировка има зона в която на теория си в нещо като фарадеев кафез, тоест си предпазен от статично електричество и светкавици, но къде точно свършва безопасната зона и къде почва опасната не знам със сигурност и не искам да проверявам. Според мен тази работа е вятър, по добре слизай от билото, ако има възможност.
  • Ако нямаш друго решение, теорията гласи, че трябва да седнеш върху раницата близо до скалата, с прибрани към тялото колене, и в никакъв случай с опрян в скалата гръб. Ако има дърво, гледаш да застанеш на не много далечно разстояние от него, но не и много близо, тъй като е вероятно да удари върху дървото и да се разнесе към теб.
  • Отърваваш се от разни железа, като ги оставиш на 20-30-40 метра от теб.
Ако видя, че се приближава буря, аз лично не бих си хвърлил раниците, щеките и другите метални екипировки, просто ще си плюя на петите и ще слеза в ниското, и там ще ги свалям и слагам далеч от мен...

Ако пък косата ти вземе, че се вдигне от само себе си право нагоре, или пък по пикела/щеките ти почнат да пробягват електрически заряди, или започнат да се появяват изключително красивите (така казват) Огньове на Свети Елм, значи си в средата на електромагнитната буря и е дошъл момента да мяташ всички метални неща и да лягаш ниско долу на земята.

По принцип гръмотевичните бури траят кратко - 20-30 минути средно, освен ако не е някой страшен фронт, ама в такъв случай се стои в хижата или в къщи.

Има и един "мит", че светкавицата "пада" на земята.
Всъщност мълнията започва от земята и си проправя път към облаците. Това е така нареченият "водещ канал", при който електрическата дъга е няколко пъти по-слаба от основната. Обаче при преминаването на водещата дъга въздухът около нея се йонизира, от което пада съпротивлението. Това дава възможност на основният разряд да се осъществи (който вече започва от облаците и стига до земята). Основният разряд минава по същият път като водещият, но поради нарасналата проводимост е много пъти по-голям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар