вторник, 7 септември 2010 г.

Как се подава сигнал за инцидент до Планинската спасителна служба?

При инцидент или нещастен случай в планината телефона за връзка с ПСС е 02 9632000 (1470 - Mtel, Vivatel; 02 963 2000 - БТК). Звънете на тези телефони, за да подадете сигнал ив никакъв случай не злоупотребявайте.
Основната цел на едно обаждане и подаване на сигнал е да предадете цялата необходима информация на спасителите, за да могат те да организират операция по издирване и да се намалят до минимум уточняващите въпроси и съответно забавянето, както и да се подсигури най-оптималният набор важни данни.

Не забравяйте, че дежурните в ПСС, които отговорят на телефона, са  опитни спасители и ще зададат конкретни и ясни въпроси, които са стандартизирани. След това ще ви дадат указания за последващи действия.

Ако имате координати от GPS устройство - опитайте да ги съобщите във формат Ndd,mm.mmmm E dd,mm.mmmm 
Надморската височина е полезна, особено ако няма точни координати или  ориентири за мястото.
Ако имате допълнителна уточняваща информация, която считате за важна ще я съобщете след като отговорите на поставените въпроси, които са приблизително: ·
Какво е станало?
Къде?
Кога?
С кого (име, възраст) и какво е състоянието му? (Евентуално  подготовката му и налична екипировка)
Кой се обажда и телефон за контакт? (може да подадете и друг GSM  контакт на друг член на вашата група в случай, че вашата батерия свърши)
Уточнения.....

Старайте се да давате точна, последователна и ясна информация в стегнат стил. Избягвайте  емоционални изблици, пристъпи на паника и твърде описателни детайли на вашите преживявания.

Например на мен ми се е случвало да подавам такава информация и съм се опитвал да опиша как се е стигнало до ситуацията и какво сме направили, на къде сме вървели, за да ориентирам спасителите за нашето местонахождение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар