вторник, 7 септември 2010 г.

Как се ходи правилно с туристически щеки?

По принцип, както и с другите елементи на планинското ходене и екипировка, отговорът е – както ти е удобно. След час-два ходене ще им хванеш цаката и ще влезеш в ритъм. Така сам ще разбереш как ти е най-удобно, а след това никъде повече няма да ходиш без тях.

Иначе по-долу съм систематизирано описал основните правила.
  • При ходене по равно ръцете трябва да се сгънати на 90 градуса (както и при щеките за ски).
  • Като се качваш нагоре скъсяваш щеките, за да имаш по-добра позиция на ръката за подпиране върху склона пред теб.
  • При слизане надолу удължаваш щеките, за да запазиш вертикалната позиция и да имаш по-добра опора.
  • При траверсиране по било със страничен наклон, настройвате щеките с различна дължина, така щото китките да са на горе-долу еднакво ниво. За това настройваш по-долната щека да е по-дълга, а горната по-къса, за да запазиш равновесие.
Има и вариант за по-мързеливите: за да не си играеш да удължаваш и скъсяваш щеките - при изкачване ги хващаш за тръбата под дръжката и според това колко е стръмен наклона си регулираш колко е дълга щеката, като си местиш ръцете нагоре-надолу. За това някои са приспособени с гумена ръкохватка под дръжките и това улеснява тази операция - по-удобно е, а и не ти мръзнат ръцете при допир с металната тръба.

Не забравяй да си оставиш кръгчетата на щеките като ходиш лятно време, тъй като предпазват от неприятни заклещвания на щеките в цепки между камъни и клекове, които могат да са доста опасни.

Ето и практични филмчета с техника от YouTube – клик

Поддръжка:
Телескопните щеки са проектирани и произведени от висококачествени алуминиеви тръби. Добре е да ги почиствате от прах, замърсяване и окисляване от вътре след употреба. Ако сте ходили в дъжд може да отделите двете тръби и да ги оставите да изсъхват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар