сряда, 9 декември 2009 г.

Конюнктивитът е най-често срещаната форма на очно възпаление, причиняващо дразнене, зачервяване и/или очен секрет. Блефаритът е с подобни симптоми и двете състояния възникват вследствие на травма, инфекция, чуждо тяло, алергия или контакт, с дразнещи химически вещества (в цигарения дим и изгорелите автомобилни газове).
Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, прозрачната мембрана (лигавицата), която покрива бялото на очите и вътрешната повърхност на клепачите. Очите се зачервяват, появява се усещане за парене и сърбеж, както и секрет, който при инфекциозния конюнктивит слепва клепачите по време на сън. При алергичния конюнктивит, често съчетан с алергичен ринит (сенна хрема), секретът е прозрачен и клепачите обикновено се подуват. Може да се появи и свръхчувствителност към светлината.

Блефаритът (възпаление на клепачите) предизвиква дразнене, зачервяване и лющене на кожата по ръба на клепачите. Възможно е натрупването на засъхнал секрет по тях и по миглите. Това състояние, което понякога се свързва със себорея или екзема, често рецидивира.

ПРОФИЛАКТИКА
Никога не използвайте общи хавлии или кърпи и настоявайте всеки заболял член от семейството непременно да се лекува. Предпазвайте се със специални очила при работа в прашна или задимена среда и когато плувате в басейн с хлорирана вода.

Ако сте предразположени към очни инфекции, укрепете имунната си система, като консумирате по пет порции плодове и зеленчуци дневно, включително горски, жълти и оранжеви плодове. Избягвайте храните, съдържащи бяло брашно и захар.

Недостигът на витамин А е най-честата причина за сухота в очите. Той се съдържа в черния дроб, млякото, тлъстите риби, оранжевите, жълтите, зеленолистните зеленчуци и яйцата и е по-ефикасен при третирането на очни проблеми, отколкото синтетичните хранителни добавки.

ЧУЖДО ТЯЛО В ОКОТО
Прашинките излизат лесно чрез мигане. По-големи частици можете да извадите посредством посочените методи. Потърсете медицинска помощ, ако чуждото тяло е върху зеницата, забило се е в очната ябълка или ако не можете да се справите.
Долен клепач: Опитайте се да отстраните чуждото тяло с вода или като избършете с чиста навлажнена кърпичка или салфетка единствено бялата част на окото.
Горен клепач: Хванете миглите и леко придърпвайте клепача нагоре и надолу към долния клепач или пробвайте да отмиете чуждото тяло, като мигате под вода.

ЛЕЧЕНИЕ
При очна инфекция не докосвайте очите и мийте ръцете си редовно. Перете често кърпите и спалното бельо, за да се предпазите от повторно заразяване. Ако страдате от блефарит и себорея, лекувайте ги едновременно.
Хранителен режим: Продължителното очно възпаление вследствие на алергия може да от- шуми, ако изключите от менюто си млечните продукти, чая и кафето.
От аптеката: За да се справите с инфекцията и да облекчите възпалението, приемайте хранителни добавки с масло от вечерна иглика, витамин А, В и Е и флавоноиди според указанията на опаковката. При инфекциозен конюнктивит опитайте промивки с борова вода.

Хомеопатия
• Aconite: ако чувствате парене, сухота и драс-кане и ако очите изглеждат зачервени, възпалени, с подути клепачи. Симптомите може да са предизвикани от студен вятър.
• Apis: при зачервени и подпухнали клепачи.
• Belladonna: ако очите са силно сухи, зачервени и чувствителни към светлина, а симптомите се развиват бързо.
• Euphrasia: ако очите ви сълзят и парят. Из-плакнете ги с няколко капки от тинктурата в преварена вода. Използвайте нов разтвор за всяко око.
• Pulsatilla: при жълтеникав секрет, който не пари и не дразни, но клепачите са възпалени и вероятно слепени.

Билколечение: Промивайте очите с чай от лечебна очанка. Оставете го да ври 10 минути, за да се постигне дезинфекция, след това го охладете и прецедете (през стерилна цедка или тен-зух). Използвайте нов разтвор за всяко око и не съхранявайте остатъка от течността.
За да подсилите имунната система, пийте 2 седмици чай от следната билкова смес: очанка, ехинацея, лепка, репей и гол сладник. Приемайте по една чаша 1-2 пъти дневно.

АКУПРЕСУРА ЗА ОЧИ
Облекчете възпалените очи, като притискате за 2 минути точките, описани долу. Отпускайте и повтаряйте след няколко вдишвания.
• Точка тай-ян, разположена на един пръст разстояние от външната кост на окото, на едно ниво с върха на ухото.
• Точка ПМ 1 точно над вътрешния ъгъл на окото, във вътрешния край на веждата.
• Точката ЧД 3 от горната страна на стъпалото, между първия и втория пръст, заедно с точка ЖМ 37, разположена върху пищяла, на 5 пръста над глезена, пред кокалче-то, от външната страна на крака.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Очният проблем е свързан с болка.
• Имате обилен, оцветен секрет.
• Постепенно се засяга и зрението ви.

Незабавно потърсете лекар, ако:
• Симптомите ви не се подобряват до 2 дни.
• Окото ви е наранено.
• Зрението ви е сериозно засегнато.

Няма коментари:

Публикуване на коментар