събота, 12 декември 2009 г.

Лифт Църна Могила

Лифтът Църна Могила (официално име лифт "Ледника - Банско", част от база "Академика", от където идва и другото му име, но по -известен като "Църна могила", "ледника"), е изграден основно с две цели. Едната е да качва хора до хижа Академика (по-скоро почивна база), като се слиза на междинна станция, другата е да качва състезатели горе, които са тренирали май и юни на преспа горе.

Лифтът е иницииран от проф. Иван Стайков (пръв личен приятел на Батето Славков), който тогава бил ректор на ВИФ (ръководел е и студентския спорт) и имал главна идея да се използва лятно време да качва скиори и от там по хоризонтална пътека да се отива да карат на снежника зад Църна могила в Суходола (На склона на Бански суходол се намира и понякога е голям над 300 м.). Там са се провеждали тренировките и на националния отбора по ски през 80те.

По-късно е взелто решение да се просече и писта, която зимно време не е използван за масовите скиори (работила е само няколко години и после са разбрали грешката си), защото съществува реална лавинна опасност и от двете й страни, въпреки че са били поставени предпазни мрежи, които издържали само една година и след това изчезнали (сега има само част от коловете). Пистата трябвало да се разшири, защото има една много тесна скалиста част 5-6 метра широка и опасна. Но общественото мнение е било против това начинание.
Според одобрения проект за тази писта (според концесионния договор) инвеститорът (Юлен) има задължение да рекултивира (засади с гора), а съоръжението (хубава седалка 2-ка Poma) да се използва за някой от новите лифтове. Упорито ходят слухове обаче, че вместо това ще вземат противолавинни мерки и ще я пуснат отново или да се скъси трасето на лифта. Това се потвърди с решение на общинския съвет на Банско, което дава зелена светлрина на проект за по-къс лифт в района.

По различни данни лифтът е работил за последно през лятото на 2002г.

Обща информация:
  • лифт "Ледника - Банско"
  • начална година на експлоатация
  • двуседалков лифт Poma
  • обща дължина 2413 м
  • обща денивилация 887 м
  • скорост 2,3 м/сек
  • време за пътуване в една посока - 16,5 мин
  • капацитет 250 души на час
  • Долна станция: м. "Бъндеришка поляна", кота 1590 м.
  • Горна станция: под връх Църна могила, кота около 2477 м.
Ето една интересна информация от историята на лифта:
През 1985 г. ръководството на БАН възразява в Народното събрание срещу изграждането на ски-курорта на гр. Банско поради липса на екологична експертиза. По този повод през м. юли 1986 г. се спира просичането на нови писти и се извършват проверки на терен. Установява се, че разрешеното трасе за писта Църна могила е променено необосновано.

Финалната стания и отдолу Банско.  Навремето според една снимка май е имало островърха къща, каквато имаше и на горната станция на стария лифт от Шилигарника.


Ето от тук съм взел тези страхотни снимки.  Там ще намерите фото разказ за околността и описание на мястото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар