вторник, 29 декември 2009 г.

Семчиново

3 защитени зони – езеро скали

Газифицирани

Ски

Еко

капацитет 120 места в един апартамент и стаи с по 2,3,4,5 и повече легла.

Всички стаи са с мивки и етажни санитарни възли и бани. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление. Разполага с ресторант, лавка и дискотек


Казват, че в този район се срещали единични представители на бряст, дървесен вид застрашен от изчезване в Европа, поради върлуването на някаква болест по представителите му. В този случай правилото, че нещата обикновено у нас идват с закъснение се проявява в положителен аспект.

ЕЗЕРОТО

Категория: Защитена местност

Местоположение: с. Семчиново, община: Септември, област: Пазарджик, с. Симеоновец, община: Септември, област: Пазарджик

Площ: 5.80 хектара

РИОСВ: Пазарджик ул. "Гурко" N3 ет.4 п.к.220

Документи на обявяване:ЗАПОВЕД No.РД403 от 03.04.2003

Цели на обявяване :

1. Опазване на характерен ландшафт.



ЛАТИН ДОЛ

Категория: Защитена местност

Местоположение: с. Семчиново, община: Септември, област: Пазарджик

Площ: 8.30 хектара

РИОСВ: Пазарджик ул. "Гурко" N3 ет.4 п.к.220

Документи на обявяване:ЗАПОВЕД No.РД409 от 03.04.2003

Цели на обявяване :

1. Опазване на характерен ландшафт.

МИЛЕВИ СКАЛИ

Категория: Защитена местност

Местоположение: с. Драгиново, община: Велинград, област: Пазарджик, с. Семчиново, община: Септември, област: Пазарджик, с. Симеоновец, община: Септември, област: Пазарджик

Площ: 115.10 хектара

РИОСВ: Пазарджик ул. "Гурко" N3 ет.4 п.к.220

Документи на обявяване:ЗАПОВЕД No.РД404 от 03.04.2003

Цели на обявяване :

1. Опазване на характерен ландшафт.


Парапланер

Археология В с. Семчиново и с. Варвара са открити останки от средновековните крепости, множество църкви и параклиси, метеорологичната станция, непосредствено под паметника на в. Милеви скали 1593 м. н.в.



-          Град Септември е сред малкото, които са на 100% газифицирани.
- Точно така. Газифициран е целият град, включително и оранжерията по пътя за село Ветрен, с което се променя самият начин на отглеждане на зеленчуци. Ние сме една от първите общини в страната, която направи проекти по Закона за енергийна ефективност и двете големи училища в града, едно училище в с.Семчиново, както и двете детски градини в Септември са газифицирани. Едната градина е изцало санирана, сменена е дограмата, инсталациите, всичко. Другите сме ги обновили частично-сменени са дограмите, инсталациите, котелните помещения. Всичко това е извършено чрез кредит, който беше гласуван от общинския съвет.
- В момента Министерството на финансите наложи изискване чрез постановление за общинските бюджети, което както и да се погледне си, е чист рекет - 10% от бюджета да се заделя за непредвидени обстоятелства?
- Благодаря ви за този въпрос, защото това е голям удар срещу общинските бюджети. Миналата година този остатъчен процент беще 7, сега вече е 10 %. Това е противоконституционно и противозаконно. В закона е казано, че трябва война или потоп да стане, точно така е записано - форсмажорни обстоятелства. А такива обстоятелства през 2006 не е имало. За нашата община става дума за около 250 хил. лева, което е сериозна сума.


Горско стопанство, "ТЕЛЕКАБЕЛ" АД, асфалтосмесителните инсталации в село Семчиново с оператор "Пътища"АД-Пазарджик и база Тополница  с оператор "Пътстрой"АД-Пазарджик.

В Малкобеловския карстов басейн, разположен в западното подножие на Родопите. Формирал се е подземен карстов поток, който в долната си част е напорен, а в горната - ненапорен. Подхранването на карстовите води се осъществява от валежи, паднали в разкритията и водосбора им, а дренирането - от извори. Повечето от изворите са разположени в северната и североизточната част на басейна. От ненапорната част са изворите Студената вода при с. Малко Белово с дебит около 20 l/s, западно от Симеоновец - 7-8 l/s, изворите при с. Семчиново и други. Част от карстовата вода се излива в алувиалните наслаги на терасата на р. Марица, която е е заблатена в тези участъци. По разлом от напорната част излиза термална вода с дебит 40-60 l/s и температура на водата 230С (извор "Топлата вода"). Сумарният естествен ресурс, определен на базата на дебитите на изворите, заедно с субтермалната вода възлиза на около 80 l/s, при приблизителен модул на подземен отток около 1.5 l/s.km2. Прогнозно-експлоатационните ресурси са по-ниски - около 55-60 l/s. От тях има данни за експлоатация на около 10 l/s. Не се взима предвид сезонното използване на извора "Топлата вода" за рекреационни цели - водата му се използва за пълнене на басейни. Тук не е оценено и количеството карстова вода постъпваща в терасата на р. Марица. То е включено в ресурсната оценка на поровите води на Горнотракийската низина.





Не ме питайте дали съм гласувал или не. Всички гласувахме. За нас е добре, че един силен човек, и то кореняк, дойде на власт." Така бай Денко Стоянов коментира вота за известния бизнесмен Димитър Джамов в пазарджишкото село Семчиново. "Местните хора са горди и никога не са избирали слаб управник", продължава 65-годишният пенсионер. Освен това бай Денко е сигурен, че семчиновци, и то младите, ще се върнат от гурбет и ще разкрасят още повече родното място.
Родопското село е сгушено под западния склон на планината в рядко красива местност. Някога силни хора от партията, пак с корен оттук, са се постарали да има най-важните за едно населено място заведения, обществени сгради и инфраструктура. Всичко обаче е остаряло и е в рамките на соцреализма. Бай Денко веднага съобщава болката на хората. А тя е, че липсва канализация. "Срамота е село с такъв център, такова училище и читалище още да е на септични ями", подкрепят го и други местни хора. Канализацията е била една от целите на бившата вече кметица Маргарита Даскалова, но тя не е успяла да осъществи този проект. Сега всички са вперили поглед в Димитър Джамов. Бившият шампион по борба и бизнесмен отвя конкуренцията с повече от 90%. Той обаче е наясно с гордостта на местните хора и споделя пред "Стандарт", че управлението ще бъде изцяло в техните ръце.
Другата гордост на семчиновци е красивата природа наоколо и възможностите за селски туризъм. Една от атракциите е туристическият комплекс "Милеви скали", на 15 км навътре в Родопите. От едноименната местност до селото е час път пеша, но има и асфалтирано трасе за автомобилистите. Над местността е и самият връх Милеви скали с надморска височина 1589 метра. При хубаво време семчиновци показват на туристите великолепния изглед, който се открива към Тракия. Вече много чужденци, особено от Германия, познават мястото и идват тук през лятото. Сега с помощта на новия кмет и на местните първенци всички са сигурни, че този вид туризъм ще се разрасне. По-заможните хора вече имат кокетни вили, където от две-три лета посрещат десетки западни туристи.
"Проблемът ни още е, че не всички могат да си намерят работа", коментират хората на площада. Най-големият удар те са преживели, когато преди години затвори врати гигантът завод за стоманени тръби. В него работеха стотици и хиляди от селата в община Септември. Затова някои млади са предпочели чужбина, други развиват земеделие, а трети са по София и Пловдив. Хората ще се върнат - категоричен е бай Денко -  семчиновци разчитат на Джамов и затова в 3000-то село повечето са дали гласа си за него. "Нека да встъпя в длъжност, пък тогава ще видим", са първите думи на бизнесмена.



Санекс ООД е създадена през 1997 година в гр.Пловдив и оттогава се занимава с дейности в областта на телекомуникациите.В края на 2005 година фирмата получи разрешение за изграждане на комуникационно съоръжение на местността „Милеви скали" през което стана възможно изграждането на безжично трасе до Община Батак. Санекс ООД е регистрирана по общи лицензии 217 и 220

Няма коментари:

Публикуване на коментар