вторник, 22 декември 2009 г.

Каране на ски в чужбина

Кицбюел
В Кицбюел сезонната карта е към 500 евро, което е направо супер в сравнение с родните курорти.  За тези 570 евро получаваш достъп до 1100 км писти (за справка: http://www.allstarcard.at/). Проблемът е, че там настаняването е по-скъпо. Кицбюел има и негативна страна от гледна точка на руските мутри+олигарси, които са най-голямата част от туристите.  Дори властите там бяха забранили на руснаци да придобиват имоти (май дори на жената на Лужков не разрешиха).

Заради състезанията от световната купа по ски, Кицбюел е един от най-популярните курорти в Австрия и е много е скъпо в сезона. То там си е скъпо и през лятото, просто е топ курорт.

Може и да не похарчиш повече от почивка в Банско, но за да постигнеш това, нощувката няма как да бъде в хотел на пистата.  Трябва да намериш малко хотелче или стая под наем  в съседното селце (там има много). В най-лошия случай то ще е на 8-10 километра от пистите, което означава, че най удачния превоз е автомобила. Въобще в Астрия такива курорти има на всеки 15-20 километра и всички стават.

В Кицбюел под 25 евро на човек в двойна стая в интернет не съм виждал. Говорим за "къща за гости", не за хотел. Дори хостелите са от 30 евро на човек нагоре. Най-евтиното, което намерих досега за един човек беше 25,8 евро на ден при минимум 30 нощувки, иначе 30 евро.

Супермаркет - има един SPAR.
В Санкт Йохан има добър супермаркет за ски, раници и кънки.

Ски циркуса Заалбах-Леоганг-Хинтерглем.
Това е най-голямата ски зона в Австрия. С уникални и ежегодно подновявани съоръжения. Сравнително ниско е - най-високата точка е 2100м., но в сезона няма и сантиметър необработена писта. И то всеки ден. 
В Залфелден може да се наеме двустаен, напълно обзаведен апартамент за около 350 евро на седмица. Това е за четири души и е добре. Ако са непритеснителни, могат и шест да спят. Автобусът до лифта е на 20 минути, а пътуването продължава 10-15. Ски картата важи за всички автобусни линии в региона, които свързват отделните писти и селища. Всичките разходи, включително пътуването с кола и обеди и вечери навън, са по-ниски отколкото седмица в Банско.

На 15 км от Китцбюел - Хохкьосен . Ски пас 25 евра, след 11 часа има намаление. През май има фестивал на парапланеризма.

Край кабинковия лифт в Кьосен има къмпинг за каравани целогодишно. Северно от Кьосен - друг къмпинг. Има и един между Кьосен и Кицбюел.

Кирхберг, селце на 5 км западно от Кицбюел, където доста по-лесно ще се намери евтино спане, а и в баровете се пие на поносими цени (2,5 евро за бира). Ски зоната си е на практика същата като на Кицбюел, а и близостта до курорта е достатъчна, за да може човек да усети атмосферата и там. Лошото е, че ски бусовете спират към 7 вечерта, но в краен случай има таксита за около 10-12 евро.

Zillertal
Майерхофен е основният град в зоната, но около него има доста по-малки селца, където също може да се спи, а ски бусовете транспортират (ако не си с кола). Долината е огромна, за една седмица почти може да не повториш ски зона (не говоря за писта или склон), има всичко за всеки.

Спането - един етаж от къща за 780 евро за седмица с капацитет 8 човека. Намерих го в  http://www.mayrhofen.at/, системата на сайта е много удобна - задаваш параметрите на това, което търсиш (време, бройка, цена) и потенциалните хазяи ти изпращат директно оферти по мейла.
Zillertal е едно от най-добрите места за ски в Австрия.

Друго място http://www.heiligenblut.at/

виж www.bergfex.at за снежна покривка, уебкамери и видео

Няма коментари:

Публикуване на коментар