сряда, 6 януари 2010 г.

Как да опазя върховете?

Години тормоз да караш със събрани крака може да се окажат пагубни за новите ви ски.

Решенията:
1. Започваш да караш малко по-разкрачен. Пробвай с топка м/у краката. Така или иначе карането със събрани ски не е модерно от 65та големия снег. Влез в час.

2.Взимаш шкурка №80-100 и правиш "фаска" на върховете - леко ги изпилваш под 45 градуса. Може и с пила за метал да затъпиш кантовете на върховете отпред и отзад. На около 20 см от върховете към средата. Така с тъпият кант  няма да ти хапят ските и няма да нанасяш големи поражния.

По-подробно:
Вариант 1-коригирай краката. Изправи се, отвори стъпалата на широчината на раменете, а разстоянието между коленете трябва да е малко повече от юмрук разстояние.  След това заставаш в скиорска поза и се опитаваш да стоиш със същите разстояния между стъпалата и коленете. Направи няколко странични прегъвания (вкарай коленете и таза към въображаем център на завой) в ляво и дясно без да отместваш стъпалата и пак спазвай разстоянията.
На пистата започни със "завой към склона" - диагонално спускане, ските са на горни кантове, диагонално на линията на склона, горната ска и рамо са водещи, средна ски стойка, краката отворени отново в стъпала на широчината на раменете, коленете на юмрук и отгоре, ръцете са напред и встрани от тялото, сгънати в лактите, щеките сочат назад и надолу, а върховете им са до или зад задните автомати и се плъзгат по снега. Започваш с оттласкване със щеките и след кратко диагонално спускане, сгъваш краката (подготовка), след това започваш да облекчаваш с разгъване, в същото време откантваш ските, леко да свличат и се завъртат по посока на завоя.  Започваш да вкарваш плавно коленете (тук внимаваш пак за разстоянията между стъпалата и коленете) и таза към центъра на завоя, увеличаваш натоварването на външната ска и когато ските тръгнат нагоре към склона и спрат, ти ще си в долна позиция на тялото и това ще е завършващата фаза на завоя. След няколко опита можеш да увеличиш ъгъла към склона и да стигнеш до право спускане. Като свикнеш да държиш краката в това положение, можеш да продължиш да си караш без да му мислиш за върховете на ските, защото вече няма да ги надираш един в друг.
Ето и видео:
Първото упражнение. Човекът го прави без свличане и с по-събрани крака. След като си го упражнявал по горния начин, може да го направиш както него, но пак с по-отворени крака.

Няма коментари:

Публикуване на коментар