петък, 8 януари 2010 г.

Кицбюел и околните селца.


Кицбюел
В Кицбюел езонната карта е към 500 евро, което в сравнение с родните оферти си е направо супер, да не говорим, че за 570 евро получаваш достъп до 1100 км писти, но на мен и 170 км са ми достатъчни (за справка: http://www.allstarcard.at/). Въпросът е, че настаняването е по-скъпо там. Кицбюел има и негативна страна от гледна точка на руските мутри+олигарси, които са най-голямата част от туристите там.
А доколкото си спомням преди години властите в Кицбюел бяха забранили на руснаци да придобиват имоти там (май дори на жената на Лужков не разрешиха)

Заради състезанията от световната купа по ски, Кицбюел е един от най-популярните курорти в Австрия. Това в никакъв случай не значи,че е най-добрият. То всъщност там всички са добри,но разликите идват от цените на услугите.Иначе Кицбюел е мнооого е скъпо в сезона. То там си е скъпо и през лятото, просто е топ курорт.

Не бих казал,че ще похарчиш повече пари от почивка в Банско,но за да постигнеш това, нощувката няма как да бъде от типа: "Хотел на самата писта". Намираш малко хотелче или стая под наем (там има много) в съседното селце, и си готов. В най-лошия случай то ще е на 8-10 километра от пистите, което означава, че най удачния превоз е автомобила. Въобще в Астрия такива курорти има на всеки 15-20 километра и всички стават. Не бих казал, че от финансова гледна точка Кицбюел е добро решение.

В Кицбюел под 25 евро на човек в двойна стая в интернет не съм намерил. Говорим за "къща за гости", не за хотел. Дори хостелите са от 30 евро на човек нагоре. Най-евтиното, което намерих досега за един човек беше 25,8 евро на ден при минимум 30 нощувки, иначе 30 евро.

За договаряне на място имам предвид за по-дълъг престой, иначе ако отиваш за 5-6 дни е ясно, че ще трябва да се уреди нещо предварително.

Супермаркет - има един SPAR. купувахме на едро бира и хляб. Мезета - от БГ.
В Санкт Йохан има добър супермаркет за ски, раници и кънки.

Ски циркуса Заалбах-Леоганг-Хинтерглем.
Това е най-голямата ски зона в Австрия. С уникални и ежегодно подновявани съоръжения. Сравнително ниско е - най-високата точка е 2100м., но в сезона няма и сантиметър необработена писта. И то всеки ден. Например в Залфелден може да се наеме двустаен напълно обзаведен апартамент за около 350 евро на седмица. Това за четири души е добре. Ако са непритеснителни, могат и шест да спят. Автобусът до лифта е на 20 минути, а пътуването продължава 10-15. Ски картата важи за всички автобусни линии в региона, които свързват отделните писти и селища. Всичките разходи, включително пътуването с кола и обеди и вечери навън, са по-ниски отколкото седмица в Банско.
www.skicircus.at

На 15 км от Китцбюел - Хохкьосен . Ски пас 25 евра, след 11 часа има намаление, ама не помня колко.През май има фестивал на парапланеризма.

Край кабинковия лифт в Кьосен има къмпинг за каравани целогодишно. Северно от Кьосен - друг къмпинг. Има и един между Кьосен и Кицбюел.

Кирхберг, селце на 5 км западно от Кицбюел, където доста по-лесно ще се намери евтино спане, а и в баровете се пие на поносими цени (2,5 евро за бира). Ски зоната си е на практика същата като на Кицбюел, а и близостта до курорта е достатъчна, за да може човек да усети атмосферата и там. Лошото е, че ски бусовете спират към 7 вечерта, но в краен случай има таксита за около 10-12 евро.

Zillertal
Майерхофен е основният град в зоната, но около него има доста по-малки селца, където също може да се спи, а ски бусовете транспортират (ако не си с кола). Долината е огромна, за една седмица почти не сме повторили ски зона (не говоря за писта или склон), има всичко за всеки.
Спането - ние си бяхме наели един етаж от къща за 780 евро за седмица с капацитет 8 човека (бяхме по-малко, но пак не излезна скъпо). Намерих го през http://www.mayrhofen.at/, системата на сайта е много удобна - задаваш параметрите на това, което търсиш (време, бройка, цена) и потенциалните хазяи ти изпращат директно оферти по мейла.

Zillertal е едно от най-добрите места за ски в Австрия.

Друго място http://www.heiligenblut.at/

виж www.bergfex.at за снежна покривка, уебкамери и видео

Няма коментари:

Публикуване на коментар