събота, 16 януари 2010 г.

За магнезиевата запалка

Подобни се продват в "Стената", но ако искаш да палиш огън с нея, трябва внимателно да си подбереш прахан, с тоя тип запалки хартия не може да се запали директно, но свикнеш ли се са незаменими
 

Има някои, при които  цялото блокче е направено от магнезий.
Начин на работа:
Правиш малка дупка и настъргваш няколко грама магнезий с ножа от блокчето- колкото малка монета.
Правиш купчинка разпалки отгоре - най-добре пилките, които остават след рязане на дърва с резачка, но трябва да са абсолютно сухи.  Може и сам да си направиш като  с нож настъргаш сухо дърво.

Запалването е като при другите такива запалки- с острото на ножа, перпендикулярно по цялата дължина на "кремъка". Обикновено се запалва от раз.

Плюсове:
Надеждно е- работи и мокро, и сухо, особено с магнезия, който вдига гори с много висока температура, лесно да се запали огън (след тренировка).

Минуси:
Изпива нервите докато се научиш да го правиш.
Другият минус е, че в днешно време има достатъчно други по-лесни начини да запалиш огън - една добре опакована ветроустойчива запалка би трябвало да остане суха
в раницата и  или пък сух спирт.
Съвета ми е да потърсиш в Ebay такава запалка. Гледах две запалки комплект от Ebay за 17$. Първата за учене (половин година редовна игра с нея), втората в аптечката на раницата.
Желателно е освен запалката да имаш и това:
http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/ognivo-maya-dastpodpalka
Всъщност това си е обикновен чамов талаш, но с повече насмоляване. Може и сам да си направиш с восък.  Освен това и ивички гума (7-8 броя), ширина около 8-10 милиметра-дължина 10-тина сантиметра, с тях разпалването на огън е много лесно. Става от вътрешна велосипедна гума.
Ето още една:
http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/magnezieva-zapalka-fayer-stil-skaut

Въпреки всичко един от най-удачните варианти за палене на огън на открито си остава това:
http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/zapalka-pauar-layt
Здрава и надеждна .С температура от 1300 градуса на върха на пламъка (той изглежда така, както на снимката-като газова горелка), огънят се пали за секунди и с влажни разпалки. Пълненето на същата,обаче само с тази газ: http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=693

Ако купиш газ от всичко по лев, дюзата се замърсява от калпавите съставки вътре и след известна употреба запалката е за боклука.

Все пак ако си купуваш магнезиева запалка е желателно да бъде тази:
http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/magnezieva-zapalka-fayer-stil-blister
Тя е с по-голям диаметър и с нея нещата стават доста по-лесно. Аз имам и магнезиевата и газовата (нося и двете), но ползвам само газовата

Така излиза, че всъщност ти препоръчвам да си купиш само газовата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар