понеделник, 8 февруари 2010 г.

Зимно качване на Мусала от Боровец

От Боровец до почти самия връх - голяма част от красивата Мусаленска пътека е превърната в ски писта. Не знам какво удоволствие би ти направило да вървиш по ски писта в продължение на часове, но не се отказвай, за да направиш кеф на скиорите. Пътеката се намира лесно - при влизане от в Боровец от София, на голямото кръстовище завиваш надясно към Кабинковия лифт, подминаваш го и продължаваш към двореца Царска Бистрица, малко след като минеш входа на двореца (пада се вляво) от дясно на пътя има отклонение, има и туристическа маркировка. Там може да си оставиш и колата, другият вариант е да продължиш по пътя  и на километър от там има безплатен паркинг, точно след обратния завой при началната станция на седалковия лифт Ястребец, после се връшташ пеша.

До х. Мусала маршрутът е абсолютно безопасен (до колкото може в една зимна планина с изключение на един участък след трети Маркуджик), а ако времето е хубаво през Събота и Неделя съм убеден, че ще има поне още 100 души тръгнали да изкачват върха. Изобщо, ако си решил да избягаш от големия град и тълпите и улучиш хубаво време - съвсем няма да случиш с този поход. Но пък от друга страна при лошо време и известна неопитност не знам дали е съвсем удачно да се изкачва върха, но стигането ти до хижата (или това, което е останало от нея), където да пренощуваш мисля, че и при лошо време не би било голям проблем.

Ако ползваш лифта до горна станция на Ястребец и от там тръгнеш пешком, препоръчвам спускане веднага надолу преди Маркуджиците, като под влека трябва да има отделяне на пътеката вляво. В общи линии съветът ми е да хванеш в ляво под така наречената хижа Ястребец (две бунгала едно до друго). Минавал съм и по билото над горните станции на влековете, но това си е ски път и има доста хора.

Накратко, до х. Мусала проблеми не трябва да имаш никакви, освен ако не се отклониш от пътеката. Не забравяй, че след трети Маркуджик (това е последната писта) има лавинна опасност, така че стой задължително на пътеката с коловете.

От хижа Мусалата нагоре - консултирай се с хората в хижата, както и с метеорологичните условия. След нея се стига до заслон Леденото Езеро, а от там по метално въже опънато по един ръб и до самия връх. Не забравяй, че на самия връх не може да се спи - там е метерологична станция, не хижа.

Като маршрут - най-дълго е от Боровец до хижата, но в никакъв случай не е трудно. После по-сериозното изкачване е от Леденото езеро нагоре, но наличието на стоманени въжета по целия път го прави по лесно. Лавинната опасност по маршрута не е силно изявена, но никога не се знае, така че - повишено внимание. Времето за ходене - всеки различно, при добри метео условия за ден се стига спокойно от Боровец до заслон Ледено езеро. До х. Мусала тръгни сутринта в 9 и ще стигнеш по светло, ако всичко е наред. Направи си резервация в хижата, ако не искаш да спиш на пода.

Тръгни задължително с очила и топли дрехи и обувки, защото на върха ще бъде поне като -10, а вятърът и слънцето ще ти скапят очите. В общия случай там температурите дори май месец са отрицателни, така че зависи от конкретната снежна обстановка.
Ако навали късен дебел сняг април и после застудее и не го стопи в нормални срокове със сигурност в някои участъци ще ви трябват котки. Да не говорим, че там ходенето е билно и при гръмотевична буря няма къде да се скриете, а металното въже е опасно.
В планината се ходи според конкретните условия за мястото!!!

Допълнително те съветвам да не тръгваш сам, поне не и към върха.

Снегоходки по-скоро няма да ти са необходими, тъй като това там е магистрала и пъртината ти е вързана в кърпа.

Тук има някои интересни маршрути в района - http://www.bgmountains.bglink.net/musala.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар