четвъртък, 25 февруари 2010 г.

На колко години да качим детето на ски?

Кога да научим детето да кара ски? За мен отговорът е много просто – около 3, но все пак има различни мнения и обстоятелства. Надявам се долният текст да е изчерпателен:

Искаш да покажеш на детето нещо, което очевидно ти много обичаш и се надяваш и то да обикне и съм сигурен, че това ще стане един ден. Така че колкото по-рано се качи детето на ски, толкова по-лесно ще се научи. Но много внимавай с пренавиването, защото съм виждал не едно дете, отказано от ските и планината заради прекалено амбициозни майки и татковци. За това не забравяй, че в крайна сметка – основната цел е детето да се радва и забавлява. Има хора, които си качват децата на ски веднага щом проходят, а едно време като имаше сняг постоянно по градовете и сме си израквали зимите по пързалките с всякакви ски и шейни, пък и не е имало бгмама да каже на майка ми да не ме пуска да излизам, щото може да настина или да се пребия.

Ако детето е под 2,5 можеш само да го сложиш в кенгуру и да си правиш леки кръгчета на плаца с него, но никога не е прекалено рано да го водите в планината, само внимавайте за слънцето. И пак внимавай някой да не те отнесе на скорост защото на теб нищо няма да ти стане, но за детето може да е опасно.

При всички положения е полезно да се започне със ските от рано, когато центърът на тежестта не детето е нисък, не го е страх и може да го забавляваш. Иначе може да стане като досадата тема „Проблемът да научиш жена си да кара”... направо е убийствено.

Според разни изследвания преди 4год децата нямат координация и не могат да се концентрират достатъчно, за да карат ски. Всичко трябва да е игра за тях, за да им хареса и да карате после живот и здраве заедно, години наред.

Оптнималната възраст според някои е около 5 години, но и на тази възраст не съм сигурен, че ще изпита някакъв кеф. Напротив, по-скоро не им харесва защото са твърде малки за лифтове и ги карат да трамбоват постоянно, което ги изморява (може би пътечките да са добра идея). Аз лично истинско удоволствие почнах да изпитвам след 10 годишен, като се понаучих и паничката не ме хвърляше нагоре. Иначе до към 5-6 могат да бъдат учени как да се държат стабилно и да се дърпат, а най-вече да са в планината и на снега, за каране вече си е нужна сила, тоест това става поне след 7та годинка – от там направо се смайваш колко бързо напредват, но предполагам при всеки мерака е различен. Ако много го зориш за него става досадно задължение. Започва да задава неудобни въпроси от сорта: "Защо трябва да го правим това?" Имало е случай да кажа, че ми трябва хапче против ски.

По принцип когато и да започнат и който и да ги учи, децата трябва да карат със ски учител, поне веднъж на сезон (те се усъвършенстват с времето и им трябват нови умения за всяко ниво). Аз лично си мисля, че до към 7 годишни можете да си ги учите сами, ако сте напреднал скиор, иначе има хора, които заемат крайни позиции и считат, че задължително трябва ски учител. Аз например никога не съм ходил, но това не значи, че ми е било лесно.

Защото е по-добре на ски учител, а не ти да го учиш:
1. Няма да те слуша така, както ще слуша "чичкото";
2. В училищата се създава една "конкуренция" между децата - гледат едно от друго, не мрънкат и не се лигавят;
3. Ако го учиш ти ще му "имплантираш" неволно куп неправилни движения и грешки, които може да не изчисти цял живот.
Ски училището при добър учител е единственият начин детето да стане добър скиор. Но пак не е гаранция, така че си зависи от родителите тоже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар