вторник, 23 февруари 2010 г.

Какво може да се направи по въпроса с лавините?

Няма защо да се открива топлата вода с догадки, а нека просто да погледнем как са решили този въпрос хората, които са с няколко обиколки напред, например в Баварските Алпи на Германско-Австрийската граница.
Там поне веднъж дневно гъста мрежа от наблюдатели (не нарочни такива, а хора работещи в туристическата индустрия - лифтаджии, хижари, спасители и др) попълват едни бюлетини с различни, но лесни за снемане данни - вятър, температура, снежна покривка. 
След това прилежно ги пращат в регионалния метео-институт в Мюнхен, където на мощни компютри се обработва сателитната информация за промяната на времето, информацията от множество малки автоматични метеостанции, пръснати в повечето курорти, както и тези данни, взети на ръка. Самообучаващи се компютърни модели на базата на цялата тази информация успяват да направят някакво предвиждане за лавинната опасност и да я смелят в унифициран лавинен бюлетин и ниво по петстепенната скала. За всяка точка (курорт) той може да е различен. Този бюлетин, отново на лист хартия се разпространява по курортите и се разлепя ежедневно на видими места.
Всичко това е усилие, подпомогнато пряко от държавата и от туристическата индустрия (дефатко цялата е ангажирана с проблема, тъй като извънпистовото каране е много популярно и привлича много туристи - от странта и чужбина).
Ако търсим аналогия с България - структурата, която се доближава най-много до това описание е НИМХ към БАН - очаква се там да има учени, компютри, информация + ПСС + ски курортите (може би и самата федерация по ски, ама тя иска само курорти да строи).
Нека всеки да си направи извода дали сме близо или далеч до целта.
Хората казват, че ПСС е споделила с НИМХ своето виждане по този въпрос. Иначе и това е завължително - Обезопасяване на опасни ски терени

Няма коментари:

Публикуване на коментар