вторник, 23 февруари 2010 г.

Kак се развива шансът да те изровят жив от лавина с времето?

Eто как се развива шансът да те изровят жив (в %) с времето, изтекло от затрупването в лавини (в минути):


След 35-тата минута шансът ти да оцелееш е 1:3. Не че няма изровени живи хора и след 6 часа от затрупването, ама това е 1:100 000. Така че лесно може да се направи заключението, че няма по света спасителна служба, дори "въоръжена" с хеликоптери, на която да може да се разчита. Това е положението. Освен ако лавината не е паднала на 200 метра пред очите им. Хората по планинските служби (в това число и нашата ПСС) правят всичко, което им е по силите, но не са всесилни. Затова практически единственото, на което може да се разчита, е комбинацията от трезва преценка, носене на адекватна екипировка и знания какво и как се прави като падне лавина + хората в групата. Те са тези, които са на мястото и в момента на инцидента, те виждат накъде е завлякла жертвите лавината, те първи се притичат на помощ и то веднага. На никой друг не може да се разчита. На спасителните служби се разчита за оказване на лекарска помощ, евакуиране на пострадалите, доставка на топли дрехи и т.н. Но НЕ и за изравяне на жертвите.


Стандартното време за реакция на швейцарските спасителни служби (време от получаване на сигнала до започване на откопаването) е 40 минути. И това е при добри условия, когато може да се вдигне вертолет, или може да се стигне дотам с шейна. Едва ли можем да очакваме повече от други служби. Тоест, за жалост спасителите ги отписваме. Остават два варианта за спасение - да имаш незатрупани спътници + уреди за откриване, или самият пострадал да не е тежко затрупан.

Ако лавината е голяма, търсенето също може да е продължително. Затова, дори и когато пострадалият има незатрупани спътници, те може да не успеят да го намерят и има голям шанс за фатален изход.

В крайна сметка се оказва, че устройството, което увеличава шансовете за спасение най-много, е "лавинният балон" - балон, който се надува автоматично, като дръпнеш една връв - като парашут - ето тук съм публикувал инфо. Ако някой попадне във лавина, може светкавично да надуе балона, и така да увеличи "плаваемостта" на тялото си. Това увеличава шансовете да останеш на повърхността, и да можеш евентуално да се разриеш, или поне да бъдеш забелязан бързо.

Естествено, както и със всички други устройства, и тук няма гаранция - ако лавината само те затрупа, без да те влачи, тялото ти няма да има време да "изплува", трябва да запазиш самообладание и контрол, за да можеш да дръпнеш връвта (макар че вече има такива и с дистанционно управление, при което спътникът ти може да го активира), и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар