понеделник, 8 февруари 2010 г.

Норвегия Norway Norwegian

Норвегия е неописуемо място - природата, освен, че е красива, завладява и със своята дивота - цялата държава представлява една голяма планина с площ 400 хиляди квадратни километра (10 пъти колкото Швейцария), върху която са разпиляни едва 4.5 милиона човека, като над милион от тях са по южното крайбрежие около Осло. Останалото е пустош, дива и сурова, с непредсказуемо и влажно време.

Предполагам същият тип природа може да се види и в Аляска и Нова Зеландия, но за мен Норвегия има 2 предимства:
- в Европа е (тоест близко)
- въпреки рядкото население, инфраструктурата, там, където я има, е добра и добре организирана, което е в чудесна помощ за пътуващите. Единствената държава в света, където петро-мангизите не отиват на вятъра. 
Oбщо взето този сайт има най-пълна информация (норвежкият туристически съюз, или НТС, ако трябва да правим аналогия с БТС) 

http://www.turistforeningen.no/english/

На сайта ще намериш описани доста маршрути, има и за коли, и пешеходни, и ски-маршрути мисля че има. Всичко е разделено географски, по райони (всеки район е общо взето с размерите на България).


Също така тур.съюза продават хубави карти, имат покритие с мащаб 1:50,000 на цялата страна. Само изисква малко търсене да намериш района, който те интересува (защото са индексирани с номера на географски принцип като военните топографски карти, а не според местността). За най-известните места има и карти на местността, както има и за Рила и Пирин.

Имат интернет-магазин, но не съм сигурен дали доставят карти до България, щото нещо системата им изглежда пригодена за адреси само в Норвегия. Доставят обаче до Дания.

В Норвегия е диво - хижите са малко и на големи разстояния (има повече около "по-известните") туристически обекти.


Маркировка на практика НЯМА. Специално в сайта на тур. съюза ще видиш, че политиката им е да оставят минимални следи от човешко присъствие, което включва и маркировката. Отново, както и хижите, все пак маркировка има по по-известните турове.


Стоиш ли близо до пътя - всичко е супер цивилизовано и подредено. Излезеш ли на 500 метра от пътя, се чувстваш като първия човек на Земята.  ГПС е пожелатено пособие, но карта с компас и пълно разбиране на терена е абсолютно задължително за планината.
Не съм сигурен как стои въпросът със спасяването, но обхват в планината няма. Идват да те видят с хеликоптер, ако успееш да се обадиш.
Всъщност по пътя без ГПС е малко времегубещо за неопитен, а и като се завъртиш три пъти през едно и също място за плащане на път, после те е яд.



Цените - това е най-скъпата държава в Европа, бие дори Дания (но с малко). Но човек като дойде от България, остава втрещен от цените.  Същото е и с  глобите за превишената  -3 км/ч скорост, особено в ограничена зона. Където си е без знак, може да се кара дори с 80 км/ч, а май край Осло има и път за 100. Това е досадната част.


Покрай пътищата и селцата има много "бунгала" (hytter), които дават нощувки на доста поносими цени (комфортно бунгало за 4-5 човека струва 150-200 лева). Но общо взето под 50 лева на нощувка за сам човек няма никъде. При група от 4-5 човека и наемане на голямо бунгало, цената може да слезе до 40 лева, но не навсякъде, и в никакъв случай по-малко от това.
Палатки обаче можеш да опъваш където си поискаш, няма проблем. Има само тук и там знаци, че еди къде си не може да се паркират каравани - караваните са доста чест метод за придвижване през лятото. Но за палатки забрана не съм виждал. Където няма изрична забрана, е позволено. По принцип с палатките има правило, че  не трябва да те виждат от най-близката къща. Собственикът може да ти разреши да спиш по-близо, това е предвидено изключение от правилото. Хартии и боклуци са основание за солена глоба. Рядко се случва, но се помни много време.

Храната - в магазините е поносимо, 1.5 до 2 пъти по-скъпо от БГ. Ресторанти - скъпо е като цяло. Вечеря в непретенциозен ресторант - над 50 лева на човек. Пица - 20-30 лева.


Общественият транспорт може да осигури евентуално пътуване от летището до изходна точка на маршрут и после обратно до летището.  Но ако се разучи общественият транспорт, много планини се оказват леснодотъпни. Всичко върви с точност от секунди, на големите растояния и в планината до минута-две. Автобусите се ескортират от специална кола, ако закъснеят или пътя е лош - затварят за другите коли без полиция, линейки и снегорини и автобусът минава с превишена скорост за да може да вземе пътниците. Ако слезеш от планината навреме, и на спирката махнеш с ръка, шофьоръ спира да те вземе или да ти извика нов автобус при липса на място. Така прибирането и хващането на влакове и самолети става лесно за планиране и сигурно. Но цената е 50-130 лв.
Ако ще има повече придвижвания с транспорт (спане на различни места, посещение на различни райони), колата си е задължителна. Наемането на кола е относително скъпо, ако има вариант да се наеме от Швеция и да се върне обратно до Швеция, цената може да падне наполовина. Карането е ужасяващо бавно - малките пътища са навити като купа спагети, а главните пътища имат церберски ограничения на скоростта.


Времето - дъждовно и ветровито, много променливо. Относително "топло", имайки предвид географската ширина. Като вървиш от вътрешността към крайбрежието, времето става по-влажно, по-ветровито и по-топло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар