понеделник, 4 октомври 2010 г.

Facebook friend suggestions - как работи??

Вие знаете за малкото поле в горния десен ъгъл, което ще ви предложи хора, с които може да искате да бъдете приятели?

Обикновено то предлага хора, които са приятели на приятелите ви. ОК, аз разбирам това.

И понякога ще логично обяснение за това и защо Фейсбук предполага, че този човек може да ви стане приятел.

Наскоро обаче Facebook ми предложи двама души за приятели чрез "Предложения", който обикновено включва приятели на приятели, колеги и хора, които са ходили в едно училище заедно. Странното нещо за тези две предложения е, че въпреки че ги познавах и двете – познавах ги от години, защото те са ми трети или четвърти братовчеди - ние нямаме общи приятели, ние никога не са работили на едно и също място, ние дори живеем в различни части на България. Е, как е във Facebook знаят, че ние се познаваме един друг?
Сигурен съм, че всичко, с което потребителите на Facebook вече са наясно е, че можете да въведете своето Gmail (или друга уеб-базирана поща) потребителско име и парола, за да импортирате списъка с контакти в Facebook, за да видите дали някой от тях вече е регистриран в базата на имейл адреси. Това е нещо, което аз никога не съм правил, защото не искам да въвеждам Google паролата си на други уебсайтове. Дори и да бях направил това, аз знам, че аз никога не съм използвал моят Gmail адрес, за да си пиша с тези двама души.
Но ако Facebook са използвали внесени списъците с контактите на моите приятели, за да ми предлагат техните профила, въпреки че те не са ме добави като приятел? Сега съм сигурен, че това, което се е случило. Ето как го разрах:
Моят приятел добавя моя имейл адрес в неговите контакти в Gmail.
Моят приятел влиза в профила си във Facebook и пренася контактите си от Gmail с помощта на "намирането на хора от вашия имейла".
Моят приятел избра да пропуснете приятел, предложен въз основа на адреса си в Gmail.
Аз влизам в профила си във Facebook и вижда, че Facebook профила на моя приятел ми е бил предложи .
Накратко, изглежда, че дори и ако решите да пропуснете да внесете контактите си от майла, Facebook все още ще се съхранява отношенията ви с тези контакти. Така той не само ще продължи да ги включи в своите предложения, но и ще ги информира за факта, че вие сте внесли преди това електронния си адрес, и че са регистрирани във Facebook. Facebook ясно са посочили, че няма да съхраняват паролата ви, но той не ви казва, че той ще съхранява всичките ви контакти, дори ако сте избрали да ги пропуснете.
Вярно, профилът ви ще бъдат предложени на другите, само ако в настройките за поверителност позволите той да се показва в резултатите от търсенето, така че всеки може да търси за вашия профил, но дали е в правото на Facebook да ви предлага хората, които са избрали да пропуснете? Също така, това означава ли, че е възможно да се появявате в чужд списък с предложения само чрез добавяне на електронния адрес на тези хора във вашите Gmail контакти?

Не забравяйте, че вече можете да премахнете тази информация от Facebook, като използвате Remove Contacts Imported using the Friend Finder page (Премахни Контакти Внесените с помощта на приятел търсача), обикновено достъпни чрез: Friends > Find Friends > Learn More. (Може би това е една нова страница, след като все повече хора си задават подобни въпроси за FACEBOOK.)
Но страшното предстоеше. Наскоро започнах да виждам доста предложения за хора, които познавам, но които не са приятели на някой от моите приятели във Facebook (да започна със това, че аз нямам много приятели във Facebook ). А Facebook не обяснява защо ми ги предлага. Това е страшно, как Facebook знаят, че аз познавам тези хора?

По-срашно е, че ми предлагат хора, за които просто няма как да знаят, че аз познавам, защото съм използвал фалшиф майл, за да се регистрирам, които никой не знае. Не съм и влизъл от компютр, чийто IP адрес им е известен или чрез който друг човек си е ползвал своя профил във Фейсбук. В този случай обяснението от по-горе на върши работа.

Това ме кара да вярвам, че Facebook са направили повече, отколкото да гледат в наши приятели и в списъка ви с контакти. По ирония на съдбата това всичко се случва в последните няколко седмици. И още повече, че днес Facebook се върна към нормалното. Ясно е във Facebook правят нещо нередно и без много шум го коригират. Те все още трябва да дадат обяснение за това, което се случва.

Странното е че в нета намерих много подобни оплаквания, но нито едно свяство обяснение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар