неделя, 3 октомври 2010 г.

Paste Special in Microsoft Word / Специално поставяне в Microsoft Word

Един ден се събудих и осъзнах, че често ползвам Paste Special за неформатиран текст, когато работя в MS Word. Тя се превръща в навик, като например CTRL+V, с клавишите CTRL+X и CTRL+C. За да направите Paste Special, без форматиране, се натиска CTRL+V за да поставите, избирате Paste Special icon (ако сте си я активирали) и избирате Keep Text Only (Запази само текста). Друг начин да се направи Paste Specialе да щракнете върху Edit, Paste Special и изберете предпочитанията си.
Но защо да правите всички тези неща, когато може да създадете макрос команда и да поставят бутон в лентата с инструменти? Точно това и направих. Отне ми няколко дни, за да се свикна да ползвам бутона, вместо да става по старомодния начин. И понеже не мога да намеря статията, която ми помогна за това, тук ще опиша как става.
Статията на Microsoft article показва, част от пътя. Разликата е, че така се променя командата на CTRL+V, за да поставите неформатиран текст директно. Има случаи, когато искате да поставите форматиран текст, така че аз не искам да се промени CTRL+V. Бутонът работи чудесно. Мислех си, че за вземане на друга клавишна комбинация, но аз не искам да рискувам изтриване друга комбинация в този процес.
Ако предпочитате да създадете клавишна комбинация, тук може да намерите отговор как това да стане - Windows keyboard shortcuts. Въпреки това, те не гледат на комбинации, които идват с конкретни програми като SnagIt. Аз например ползвам CTRL+SHIRT+P, за да получа изображение.
Това са стъпките от статията на Microsoft с някои малки промени:
1. Стартира Word.
2. Натиснете ALT+F8.
3. В полето Macro напишете PasteUnformattedText.
4. Уверете се, че всички активни шаблони и документи се показва в Макроси списъка, след което щракнете върху Create/ Създаване. Появява се Microsoft Visual Basic Editor.
5. Пряко над End Sub Sub PasteUnformattedText раздел, напишете (или копиране и поставяне) следния код:
Selection.PasteSpecial DataType:=wdPasteText
6. Натиснете ALT Q да се върне в Word.
Следващите стъпки добавите бутон към лентата с инструменти.
1. Щракнете с десния бутон в лентата с инструменти и изберете Customize.
2. Изберете раздела Commands.
3. Изберете Макроси и намерете Normal.NewMacros.PasteUnformated.Text (част от тях могат да бъдат отрязани).
4. Кликнете и задръжте Normal.NewMacros.PasteUnformatedText и да я преместите там, където желаете в лентата с инструменти.
5. Щракнете с десния бутон Normal.NewMacros.PasteUnformatedText (ако нищо не се случва, щракнете върху прозорец Персонализиране и щракнете с десния бутон отново - дръжте прозореца Customize отворен).
6. Променете име на каквото си искате, така че можете да го съкратите.
Можете да използвате иконка вместо текст, ако предпочитате. В този случай, докато прозореца Customize все още е отворен:
1. Щракнете с десния бутон на нови бутона, който е създаден, изберете бутона Change Button Image/Промяна на изображението, и изберете икона.
2. Щракнете с десния бутон върху бутона отново и изберете Default Style/Стил По подразбиране. Само една иконка се появява. Можете да го оставите като изображение и текст, ако предпочитате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар