понеделник, 4 октомври 2010 г.

Обличане на слоеве в планината

Обличане на слоеве е модерната технология за обличане в планината за туризъм и ски. Известна е още като портокал или други плод-зеленчуци, които се белят, тоест имаш различни предпазители от студ и вода, които сваляш или слагаш според условията. Тази системата е предпочитана пред дебелите якета, под които караш само по къс ръкав. Дебелите якета са необходими ако ще прекарваш дълго време неподвижен в планината (например ако си на къмпинг или съдия на състезание). Предимството на системата от слоеве е,че когато е по-топло просто смъкваш средния слой. Ако пък е много топло и си много активен, можеш и горния да махнеш, стига да не те духа вятър.

Ето и отделните елементи на системата за обличане на слоеве:
  1. Oсновеният, базов слой (base layer) служи, за да отвежда потта и влагата далеч от тялото. По принцип, като изключим младежката мода, плътната дреха по тялото е много по-добра от функционална и топлинна гледна точка отколкото размъкнатата. По-широката дреха има повече въздух, но той трябва да е обособен в кутикй. Това важи и за якетата.
  2. Средният слой (midlayer) служи, за да топли (тук приложение намират пуловерите, които наричаме "полари"). Поларът може да е с тънък слой материя подшит отдолу с тънка гладка материя или мрежеста такава. Има и такива само от полар. Може да се ползва и пуловер от 100% естествена вълна. Друг заместител е и софтшелът (на мен ми прилича на неопрен, които се ползва дори за обувки). Той има предимство пред полара в това, че може да се ползва и като външен слой при умерени температури. Поларите пропускат вятъра и не е се препоръчва да караш ски с тях. Техен заместител е Софт-Шелът, материали като Gore Windstopper. Идеята му е да не пропускат вятър и могат да издържат на кратък (не пороен) дъжд. Теорията е, че софтшеловете дишат много по-добре от хардшеловете (Gore Text и други „шушляци”) и не спарват толкова, затова някои хора ги предпочитат като връхна дреха в началото и края на ски сезона.
  3. Външният слой служи, за да предпазва от вятър, дъжд и другите елементи на времето, но не задължително, за да топли (топленето е осигурено от средния слой). Този слой евентуално може да отразява част от топлината, пропусната от средния слой. На този слой често му викат тънко яке, gore tex, шушляк, ветровка или с други думи шелове (technical shell е името на английски). Това в стандартния случай са тънки водо- и ветро-непропускливи материали, които просто предпазват от вятър и вода. Както казах, те не топлят, те спарват ако не са от добра материя. Практичното е, че могат да се ползват и дори през лятото, ако са с добра материя. Аз ходя с едно Гортексово яке и зиме и лете, тъй като пази добре от вятър и дъжд, копмактно се свива и не те запарва. Гортексът има различни плътности, които се усещат на пипане. 3-ply е твърд като шушляк , докато XCR е малко по-мек. В сравнение с него новия Про-шел е още по-мек и на пипане се чувства като старите двуслойни гортекс материали (2-ply). Paclite, което е двуслойно, ти разрешава да видиш самия ламинат, който е от вътрешната страна на материята и който в повечето случаи е обсипан с черни точици, които да го предпазват от търкането в тялото (бързо се износва paclite-a)...
Дебелите якета (ватирани, с подплата, пухенки или инсулирани, както предпочитате) са удобни, само когато няма да се движиш много. Ползват се, когато си много на север с температури под -20, -25, тоест извън България. Тук материите също са разнообразни, но най-разпространен е гъшият естествен пух. Той топли страшно добре и е много лек, но при влажен климат или дъжд губи топлоустойчивата си способност много бързо. Изкуствената изолация (Thermolite е стара марка, позната у нас) тежи повече и топли по-малко, но продължава да топли дори ако се навлажни. Изкуствените са подходящи за всякакво време и издържат повече при трудни условия. Поради това изкуствените материали са по-популярни при скалното катерене (не за катерача, а за човек отдолу в свръзката).

Шушляци, дори и претендиращите да имат някаква мембрана се продават дори и насипно в магазините за платове. Така че, дори и да е докарана кройката на големите марки, материята си остава зле и единствения начин е да си запознат с това как "хрупка" материала, за да е оригинално или не, но най-вероятно ако се съмняваш не е. То и цената ще каже.

По принцип, купувайте от реномиран вносител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар